Festiwal Danielka już za:
+ +
311 dni
8 godzin
26 minut
13 sekund

Lubelska Federacja Bardów na Danielce 2019

Lubelska Federacja Bardów w składzie 4-osobowym gościła na Festiwalu Danielka w roku 2015 i spotkała się z gorącym przyjęciem 🙂 Nie może jej zabraknąć na Danielce i w tym roku, w którym przecież obchodzi 20-lecie swojej działalności!

Biografia

LUBELSKA FEDERACJA BARDÓW (zwana w skrócie Federacją) – oryginalna formacja estradowa proponująca własne rozumienie rozrywki. Sposobem organizacji pracy przypominająca piwnice artystyczne, gdzie jest wielu autorów, kompozytorów i wykonawców. Czerpie wzorce z folkloru Kresów, muzyki klasycznej; nawiązuje do ambitnych nurtów muzyki popularnej. Charakteryzuje się niespotykaną potęgą głosów, a także wyjątkową dbałością o stronę muzyczną i tekstową. Warte podkreślenia jest, że zarówno muzyka jak i tekst są przeważnie dziełem członków zespołu.Najważniejsze występy w charakterze gwiazdy zanotowała podczas Przeglądu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu, Studenckiego Festiwalu Piosenki w Krakowie, II Festiwalu Piosenki Prawdziwej (Sopot – Opera Leśna), Olsztyńskich Spotkań Zamkowych „Śpiewajmy poezję”. Z sukcesem koncertowała w Wiedniu, Paryżu, Nowym Jorku, Lwowie, i wielokrotnie w Londynie. Swoje płyty grupa nagrywała (m. in.) w studio pr. III PR im. Agnieszki Osieckiej i w studio PR Kraków. Wszystkie fonogramy były promowane przez PR, a większość przez TVP pod postacią rejestrowanych koncertów.

Skład zespołu


(podano skład 4-osobowy, w którym LFB wystąpi na Danielce)

– Katarzyna Wasilewska – skrzypce, śpiew
– Marek Andrzejewski – śpiew, kompozycje, teksty, gitara
– Jan Kondrak – śpiew, kompozycje, teksty
– Piotr Selim – śpiew, kompozycje, fortepian, instrumenty klawiszowe

Dyskografia

  • Bardziej (2017)
  • Lubelska Federacja Bardów – Koncert Jubileuszowy (2015)
  • Stachura – Poematy (2012)
  • Dycha w Trójce (2009)
  • Klechdy Lubelskie (2008)
  • Tygiel (2007)
  • Imperium (2004)
  • LFB Kazimierzowi Grześkowiakowi (2001)
  • Miłość mi wszystko wyjaśniła (1998)

Linki

oficjalna strona zespołu: http://lfb.lublin.pl/
strona zespołu na facebooku: https://www.facebook.com/Lubelska.Federacja.Bardow/

Lubelska Federacja Bardów na Danielce 2015

Wszystkie prawa zastrzeżone @ TPPS Danielka